کریدور انرژی «چین_ایران_پاکستان_ترکیه_روسیه» دارای یک مفهوم راهبردی و اقتصادی است که با توجه به نزدیکی به آسیای مرکزی، پتانسیل گسترش شبکه را تا این منطقه خواهد داشت.
ایران میخواهد گاز روسیه را بخرد یا سوآپ کند و با استفاده از این ظرفیت صادرات گاز به پاکستان را فراهم کند. روسیه اعلام کرده در این همکاری خط لوله در پاکستان را احداث و امنیت خط را نیز تأمین میکند.
پاکستان که یکی از بازارهای هدف ما بوده اعلام کرده که قید واردات گاز از ایران را زده؛ کارشناسان انرژی معتقدند که ناترازی گاز و نبود دیپلماسی مناسب باعث شده که ایران بازارهای صادراتی خود را از دست بدهد.
درحالیکه صادرات گاز ایران به پاکستان و عمان چند سال است که دچار وقفه شده و برخی کارشناسان یکی از دلایل این مساله را وجود رقیبی به نام روسیه در منطقه عنوان میکردند، گویا اکنون ورق برگشته و رقیب دیرینه ایران در حوزه گاز میخواهد باب همکاری را بگشاید و از طریق ایران بازارهای جدیدی را برای گاز خود پیدا کند.
اگرچه حدود هشت سال است که از ضربالاجل اجرای قرارداد خط لوله گاز انتقال ایران به پاکستان(طرح آی-پی) می گذرد و چهار دولت مختلف پاکستان از آن زمان تاکنون بدون هیچ گونه اقدام عملی، فقط به تکرار وعدهها بسنده کردهاند، حالا بار دیگر این وعده از سوی شبهاز شریف نخست وزیر کنونی پاکستان تکرار شده است.
صنعت پتروشیمی همیشه منبع درآمد ارزی مورد توجهی برای کشور بوده، مخصوصاً در دو سال گذشته رشد سهم صادراتی قابل توجهی از کل سهم صادراتی کشور مختص به صنعت پتروشیمی بوده است.
مدیر عامل شرکت ملی گاز با اشاره به برنامه صادرات گاز به اروپا گفت: طبیعی است که ما هم دنبال این هستیم که بازارمان را توسعه دهیم و مشتری جدیدی داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد ایران بهدنبال این است که زمینه اجرایی شدن پروژههای طراحیشده صادرات گاز به پاکستان و تا حدودی افغانستان و عمان را فراهم کند و قراردادهای گازی مربوطه، امضا و اجرا شوند.
یک کارشناس حوزه انرژی با بیان اینکه آلترناتیوهایی مثل ایران و قطر میتوانند به اروپا صادرات داشته باشند، گفت: ما براحتی میتوانیم در حد 100میلیارد متر مکعب در سال به اروپا گاز صادر کنیم.
ایران معادل حدود 10 تریلیون دلار (10 هزار میلیارد دلار) ذخایر گازیِ قابل استحصال دارد و این به جز ذخایر اثبات شده نفت است. در دنیایی که روز به روز بیشتر برای گاز طبیعی بهعنوان منبع انرژی تشنه میشود، چرا ایران همچنان فرصتهایش را میسوزاند؟
وزیر انرژی روسیه و سفیر پاکستان در مسکو سندی را امضا کردند که امکان اجرای پروژه ساخت خط لوله گاز "جریان پاکستان" را (که قبلاً بهعنوان خط لوله شمال ـ جنوب شناخته میشد) فراهم میکند.
پروژه انتقال گاز ایران به پاکستان و هند مصون به خط لوله صلح پس از سال ها تلاش ناقض ماند ؛این پروژه جز یکی از مهمترین و عظیم ترین پروژه های گازی ایران محسوب می شد که به دلیل ، تحریم ها و انصراف هند از یک سو و از سوی دیگر بی میلی پاکستان عملا این پروژه متوقف و اکنون بازار صادرات پاکستان و هند در دست ترکمنستان افتاده است.